Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague Jan Hus Park in Prague

Jan Hus Park in Prague

Design: Martina Forejtová, Martina Havlová

In co-operation with: Matěj Hájek (skulptor – design of the wall) and XTOPIX (water feature)

Location: Prague – Cakovice

Project: 2015 – 2018

Construction: 2019 – 2020

Area: 7,500 m2

Jan Hus Park is situated in the middle of Prague - Čakovice square at the bottom of the former pond.

Mr Jan Hus, the Czech philosopher and the Church reformer, was burnt at stake on 6th July 1415. The story of this inspirer of Hussitism is being told throughout the park. Six apple trees in seven rows have been planted behind the back of Mr Jan Hus statue to represent his date of death. During the fall the dark red fruits of the apple trees remind the visitor of the fire flames being extinguished at the end of the park in the water feature symbolising waters of the river Rhine. The famous quote ‘The truth will prevail’ is being revealed with the periodically receding water level. Dark tiling of the paths is to mark the shape of the original pond together with the dark grey concrete benches in the shape of a boomerang.  The seating arrangement around the water feature and at the junctions where many paths cross offers the visitor a place to rest.

The bricklayer relief wall above the water is protected by Nano coating, Czech patent for air cleaning through photo catalysis. Each 1 m2 of titanium dioxide paint together with natural UV light helps to clean several kilograms of air pollutants each year.  The idea to apply new environmentally cleaner technologies to our projects with aim to improve the environment is extremely important to us, the author of this solution is Matěj Hájek.

Multigenerational design of Jan Hus Park allows all to find enjoyment in this open space. Some people might be inspired by the history, some may use this space to get active or on a hot day to relax by the water feature, others might be simply looking to rest. Ideally positioned threshing floor area in the middle of the park is designed to host small social events, markets, performances or outdoor exhibitions. This is the reason why all necessary facilities such as public toilets, drinking water fountain and electrical points are also located at the same place. Wide wooden staircase positioned above the area is a great place to sit down to enjoy the water feature or view any performances which may be taking place below.

Perennial flower beds lined with many benches are designed to change colours throughout the seasons. First bulbs showing at early spring are then followed by asters in late autumn and gold coloured ornamental grasses.

The park lighting has also been refurbished, apart from traditional lamp posts, the floor lights have been used to lit up the crowns of the trees and also less frequently used paths for more intimate illumination.

Photo: Filip Janďourek (1-7), Bet Orten (8-13)