Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden Pocaply Garden

Pocaply Garden

Location: Králův Dvůr – Počaply, district Beroun

Investor: Private investor

House design: o-va (opočenský valouch architects)

Realization: 2009

 

New build bungalow on a sloping plot with no fencing.

The sloping plot of the house has offered itself to create an exciting hillside terrace garden. The main wooden terrace on the south side is interconnected by few wooden steps with the house living room. Further away from the house the wooden terrace is gradually changing into a grassy area gently sloping onto a lower terrace intended for children’s play. The natural slope of the plot was ideal for positioning of the kid’s slide without a need for additional structural support and it also does not interfere with the view of the house. Small islands of the ornamental grass on both terraces help to create spots and corners of privacy where desired. The last south terrace is a small orchard supplying the family with tasty home grown produce during the summer and autumn months.

The lowest south terrace and all other sloping areas have been designed as wildflower meadows which need to be mowed twice a year. From early spring to late autumn the meadows offer attractive views and also create a natural land borders.

Small retaining wall on the north side of the house has helped to create another living terrace. Locally sourced stone from the nearby quarry was used to build the wall curving around the property smoothing the views of right angled edges of the house. The stone colour compliments the wooden cladding of the house and appears to look like dry laid wall although it is reinforced and with concrete footing. The terrace itself has been built from the solid oak blocks as a perfect place of relaxation by the open fire in cast iron chiminea. This part of the garden is dominated by small birch tree grove offering feel of privacy.

The property owner has expressed the desire to have no fences around the property. The natural plot terrain, the wildflower meadows and suitable choice of plants has helped to create natural land borders.

The garden design has been awarded 3rd prize in the National Competition ‘Garden of the Year’ organised by the Czech Association for Maintenance of Greenery (SZÚZ) in 2012.